“El Holandaluz is een doodleuke gitaarvirtuoos. Zijn werk mixt psychedelica en flamenco op nog nooit eerder vertoonde wijze. Het is afwisselend en zuiver instrumentaal” 3voor12

Marnix Alexander DuCroock ‘El Holandaluz’ is een Nederlandse gitarist die een nieuwe benadering van flamenco heeft ontwikkeld. Deze stijl noemt hij psychedelische flamenco. Dit is muziek met technieken en klanken uit de flamenco maar met pop couplet-refrein structuren. 

Op zijn studio albums is de voorliefde voor Pink Floyd goed te horen door de Roger Waters’ achtige soundscapes die hij toevoegt aan zijn nummers. Hiermee werden twee albums uitgebracht: Psycho Body Flamenco (2016) en Sonidos Azules (2021). Tussen deze twee albums in bracht hij drie albums uit voor rockband The Last Wave: Final Box Of Songs (2017), On The Run (2018) en When Everything Was Magical (2020). 
Eind 2023 kwam het mini album “In The Ocean I’d Drown For You” uit. Een samenwerking met zanger Mellin Moon waarin hun voorliefde voor surfen goed te horen is.

 El Holandaluz begon met optreden en opnemen in 2013 en sindsdien zijn er zo’n 700 live optredens geweest. Elke zomer maakt hij een surftoer waarvan de meeste optredens op surfcamps in Frankrijk en Spanje zijn. Vervolgens, elk najaar, doet zich de tweede Europese Toer aan.
De shows variëren van solo optredens tot volledige, zeskoppige band. En van intieme horeca tot festivalshows als Surfana, Bevrijdingspop, Stukafest, Groovy Classic, Patronaat, Enter The Wave (ES/FR), Losheim (DL) Festival, Ça Va Festival (FR), Dust Of Days (IT), Woodstock Bloemendaal en Rapa Nui.

De toeval die tot deze vernieuwende stijl heeft geleid is dat Marnix op zijn vierde in 1994 het laatste album van Pink Floyd (The Division Bell) hoorde. Dit leidde ertoe dat hij gitarist wilden worden. Zijn ouders vertelde hem dat als je een goede elektrische gitarist wilt worden je klassiek moet beginnen wat resulteerde dat hij vanaf zijn zesde op de muziekschool gitaarles kreeg.
Hier kreeg hij les van Erik Warmedam, een gitarist die in Córdoba flamenco had gestudeerd (o.a. van Paco Peña). Dit resulteerde dat Marnix in zijn lesjaren tussen 1996 en 2007 verschillende ‘palos’ (flamenco stijlen) leerde die uiteindelijk de basis legde voor zijn gitaarvaardigheden.

Hierna volgde zijn experimentele fase waarin hij besloot een combinatie te maken tussen pop/rock nummers maar dan als flamenco gitarist gespeeld. De reden hiervoor was omdat hij vond dat een echte flamenco gitarist er niet inzat. Zijn zelf genoemde ‘psychedelische flamenco’ werd goed ontvangen, zeker omdat het toegankelijker is voor de niet flamenco luisteraar.
Tijdens zijn muzikale reis heeft hij vanaf 2011 verschillende keren in Spanje gewoond en ontmoetingen gehad met verschillende artiesten waaronder Maria Del Tango, Robin Nolan, Seb Heart, Kim Churchill, Curro Sanchèz (zoon van Paco de Lucìa) en gitaarleraar Daniell Fernández Leon.
In 2021 ging Marnix een samenwerking aan met het Spaanse platenlabel Acqustic dat voor meer optredens in Spanje zorgde. Dat jaar veranderde hij ook zijn artiestennaam van DuCroock naar Holandaluz. Deze naam bedacht singer songwriter Seb Heart voor hem die hij ontmoette tijdens een optreden in Asturias. 
Afgelopen september vierde Holandaluz zijn 10 jarig bestaan (sinds het eerste optreden en opnamen) met twee shows in het Patronaat. Één met de rockband The Last Wave en één met zijn Holandaluz band.
Back to Top